Alkoholové vánoce poprvé
K vánocům patří neodmyslitelně i nějaká ta troška alkoholu, která nás zahřeje na srdci i na duši, pokud to s ním ovšem nepřeženeme. Rozhodla jsem se podělit se s vámi o několik mých alkoholových receptů, které vám zalahodí na jazyku a zahřejí v mrazivém počasí.
Domácí vaječný likér
Potřebujeme:
8 žloutků,
2 balíčky vanilkového cukru,
2 x kondenzované mléko (1salko a 1 tatra),
1 hrnek mléka nebo smetany,
250 ml rumu
Postup:
Na kamna připravíme vodní lázeň (jeden hrnec s vodou a do něj druhý), do horního hrnce vlijeme mléko, tatru a promícháme. Přidáme žloutky s vanilkovým cukrem a ušleháme, zahříváme při nízké teplotě, NESMÍ SE VAŘIT! Šleháme do zhoustnutí. Takto připravený krém stáhneme z ohně, přidáme Salko, občas promícháme, dokud koňak zcela nevychladne. Do vychladlého krému přidáme rum a dobře promícháme. Skladujeme v čistých skleněných lahvích v chladu a suchu.
Svařené víno:
Potřebujeme:
200 ml vody
0,5 l červeného vína
5 kousků skořice (celá)
10 hřebíčků
Postup:
Do kastrůlku nalijeme asi 200 ml vody. Dáme do ní celou skořici a hřebíček. Povaříme, aby se uvolnila chuť skořice a hřebíčku. Potom přilijeme červené víno, a kastrůlek odstavíme, aby se víno nevařilo. Ihned podáváme ve skleněných šálcích.