Vánočka
Jednou z nejnepostradatelnějších a nejchutnějších částí Vánoc je bezpochyby vánočka. Jak vypadá, ví snad každé dítě, které se vymotalo z plenek. Běžně se skládá z několika pramenů a pater. Vyrábí se z mouky, mléka, vajec, droždí, másla, rozinek, mandlí, cukru a dalších surovin, které se v každém receptu o něco liší.
Její historie se traduje už od 16. století. Zprvu bylo však pečení vánoček záležitostí pouze pro vyučené pekaře. První „domácí“ vánočky pochází až z 18. století. Hospodyňky, které se pouštěly do jejich výroby, to neměly ani trochu lehké. Ke vzniku vánočky se vázalo několik přísných pravidel. Například při zadělávání těsta musela být kuchtička oblečená v bílém a nesměla promluvit, při kynutí pak musela skákat vysoko do vzduchu, aby těsto dobře vzešlo. Pokud se vánočka vydařila, věštilo to úspěch v následujícím roce. Pokud ne, mělo nastat období plné smůly.
Pro vánoční Lví tlapou
Kirsten Woodová
Poděkování:
Stránkám, ze kterých jsme si vypůjčili obrázek: http://vanoce-tradice.cz/2011/09/15/vanocka-jako-soucast-stedrovecerni-tabule/