Dvacáté první okénko kalendáře se otevřelo...

Napsal Kirsten Woodová (») 21. 12. 2011 v kategorii Sezónní radosti, přečteno: 917×
21_2.jpg

Vánočka

Jednou z nejnepostradatelnějších a nejchutnějších částí Vánoc je bezpochyby vánočka. Jak vypadá, ví snad každé dítě, které se vymotalo z plenek. Běžně se skládá z několika pramenů a pater. Vyrábí se z mouky, mléka, vajec, droždí, másla, rozinek, mandlí, cukru a dalších surovin, které se v každém receptu o něco liší.

Její historie se traduje už od 16. století. Zprvu bylo však pečení vánoček záležitostí pouze pro vyučené pekaře. První „domácí“ vánočky pochází až z 18. století. Hospodyňky, které se pouštěly do jejich výroby, to neměly ani trochu lehké. Ke vzniku vánočky se vázalo několik přísných pravidel. Například při zadělávání těsta musela být kuchtička oblečená v bílém a nesměla promluvit, při kynutí pak musela skákat vysoko do vzduchu, aby těsto dobře vzešlo. Pokud se vánočka vydařila, věštilo to úspěch v následujícím roce. Pokud ne, mělo nastat období plné smůly.

Vanocka_2

Pro vánoční Lví tlapou

Kirsten Woodová

Poděkování:

Stránkám, ze kterých jsme si vypůjčili obrázek: http://vanoce-tradice.cz/2011/09/15/vanocka-jako-soucast-stedrovecerni-tabule/

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel devět a dvě