+dvacáté okénko adventního kalendáře se otevřelo+

Napsal Kirsten Woodová (») 20. 12. 2010 v kategorii Sezónní radosti, přečteno: 3670×
23.jpg

Čím kořenit o Vánocích? 2/2


Koreni_3

Kakao:

Kakao

Plody kakaovníku rostou pouze v úzkém geografickém pásmu, zóně deseti stupňů na sever a deseti stupňů na jih od rovníku, přičemž sedmdesát procent dnešních plantáží je v Africe. Kakao pochází z největší pravděpodobností z Jižní Ameriky, kde roste v povodí řek Amazonky a Orinoco, tam jej znali již Mayské starověké civilizace. Do Evropy ho dovezli v šestnáctém století Španělé, rychle se zde zabydlelo a rozšířilo do dalších zemí.
Kakao je výtečným nápojem, užívá se do moučníků, krémů, likérů, polev, těst, je hojně využíván v kosmetickém a voňavkářském průmyslu, je afrodiziakem, ale hlavně se z kakaa vyrábí lahodná a zbožňovaná čokoláda.


Kokos:
Kokos


Plod palmy kokosové, jedné z vůbec nejužitečnějších palem, kokos, původně pochází nejspíše z jihovýchodní Asie. Pěstuje se v tropické oblasti na březích moře a velkých řek. 
Palma kokosová je uznávaná za královnu palem, kromě pěstování jejich semen se využívá i v dalších oborech (guma, stavebnictví, řezbářství, soustružnictví, výroba pokrývek, košíků, knoflíků, slunečníků, materiálu na psaní, potrava zvířat a tak dále).
Do Evropy se dostal až v šestnáctém století. Jméno získala díky námořníkovi Magehancovi, který jej nazval coco, protože mu kokos připomínal mořskou kočku, která se španělsky řekne macoco, zkráceně coco. Samotný kokos se užívá do salátů, cukrovinek, likérů, nápojů, krémů a těst. Dále se pak využívá v kosmetice a parfumérii.


Skořice:
Skorice


Prastaré tropické koření pocházející ze stále zeleného, 6 – 10 metrů vysokého, mohutného tropického stromu – skořicovníku. Jako koření se používá sloupnutá kůra větví skořicovníků starších tří let, která se ještě dva dny suší na přímém slunci. Při sušení se kůra sroluje do takzvané dvojtrubky.
Dnes se pěstuje v Asii, Indonésii, na Seychelách, Madagaskaru, v Brazílii. Užívá se do mnoha druhů cukroví a kořenících směsí.
I skořice je velice léčivá. Je velmi silným desinfekčním prostředkem, zlepšuje trávení a chuť k jídlu, odstraňuje nadýmání, působí proti průjmu, zlepšuje látkovou výměnu, podporuje krevní oběh, snižuje vysoký tlak, zastavuje krvácení z nosu a silnou menstruaci, štěpí tuky a tím zlepšuje metabolismus tuků a cukrů, zahřívá a stimuluje trávicí trakt, uklidňuje koliky, průjmy, pomáhá v regeneraci po úrazech a těžkých onemocněních. Také má antibiotické účinky, ničí baktérie, je výborným prostředkem proti nachlazení, kašli a chřipce. Jen těhotné ženy by se mu měly vyhýbat, může u nich vyvolat potrat. Z listů, květů a větví skořicovníku se vyrábí olej. Skořice se dále využívá ve voňavkářství, farmacii, likérnictví a kosmetice (ústní hygiena, mýdla).


Vanilka:
Vanilka


Vanilka je ve skutečnosti sušený lusk orchideje, vanilkovníku, rostoucí v Mexiku. Plody této tropické orchideje se musí sklízet dříve, než dozrají. Tato popínavá rostlina vyšplhá po stromech až do výšky patnácti metrů. Vanilka je dodnes druhým nejdražším kořením na světě!
Vanilka se užívá do moučníků, nápojů, polev, krémů, likérů, těst. Užívá se v kosmetice, v parfumérii a je silným afrodiziakem. Jejím největším odběratelem je Pepsi Cola a Coca - Cola.

Pro Lví tlapou

Jane Pat Vamos

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedenáct a tři