Čím kořenit o Vánocích? 1/2
Existuje několik druhů koření, které svým aroma dokážou navodit tu pravou vánoční atmosféru. Ani jsem netušila, kolik různých druhů koření neodmyslitelně patří k vánocům - anýz, skořice, vanilka, kakao, kokos, badyán, hřebíček, zázvor, estragon, máta, tymián, nové koření, muškátový oříšek a květ, kardamom, šafrán, koriandr, bazalka, bobkový list, šalvěj, oregano, mandle či med. Rozhodla jsem se z nich vybrat ty neoblíbenější, snad se mi to povedlo.
Anýz
Tuto půl metru vysokou jednoletou rostlinu, původně pocházející ze Středozemí a Středního východu, dnes pěstovanou i v Rusku, Španělsku, Indii, Egyptě a Mexiku, chutí připomínající lékořici, znali už ve starověku, již tehdy milovali kandovaný anýz. Ve starém Římě jej používali jako přísadu do koláčů, likérů a aperitivů, připravovali z něj velmi oblíbené cukroví.
Anýz se svou specifickou vůní a chutí je skvělým kořením do jablečných koláčů, různého pečiva, vánočního cukroví, nakládané řepy, do kompotů, do červeného zelí a v kombinaci s mandlemi nemá chybu.
Anýz má i léčivé účinky: vyrábějí se z něj sirupy a bonbony proti kašli, užívá se proti zvracení, má povzbudivé účinky, podporuje tvorbu mléka, chuť k jídlu a je jej vhodné užívat při bolestech břicha, má protiplísňový efekt, podporuje činnost žláz, tlumí křeče. Při zevním použití skvěle hojí rány a vředy.
Anýz rychle ztrácí svou chuť, proto je lepší kupovat ho častěji a méně. A pozor! Je neodolatelnou myší pochoutkou.
Badyán:
Hvězdicový anýz, čínský anýz nebo pěticípá hvězda jsou lidová pojmenování plodu stále zeleného stromu z čeledi magnóliovittých. Pochází z jihozápadní Číny, odkud se rozšířil po celé jihovýchodní Asii až do Tichomoří. Do Evropy se dostal v průběhu sedmnáctého století.
Vůně badyánu se podobná fenyklu a lékořici, jen je jemnější. Dodává charakteristickou chuť a vůni čínských a vietnamských pokrmů. Ve Vietnamu je hlavním kořením nudlové polévky pho. V české kuchyni se užívá do směsi perníkového koření, bylinného čaje, míchaných nápojů, sladkých jídel, sušenek, povidel a hruškového kompotu. Užívá se také do likérů.
Badyán je velmi léčivý. Vyrábějí z něj léky proti kašli, léčí koliky, osvěžuje dech, celkově zklidňuje. Badyán však obsahuje i velmi ceněnou látku, která účinně bojuje proti virovým onemocněním, hlavně proti chřipce. Dříve než se tyto látky začaly vyrábět synteticky, byl základním zdrojem výroby známého léku Tamiflu.
Hřebíček
Hřebíček je ve skutečnosti sušené poupě z hřebíčkovce vonného. Hřebíčkovec je tropický, 8 – 12 m vysoký strom planě rostoucí na Molukách v Indonésii. Do Evropy se dostal díky arabským obchodníkům. Má charakteristickou nasládle - pálivou chuť a podmanivou vůni. Užívá se nejčastěji k ochucování kompotů (hrušky), skopového, vepřového masa a je součástí různých aromatických směsí, zvěřiny, cukroví, polévky, zelí, ovocných dezertů a co se bez něj neobejde, je svařené víno.
I hřebíček má léčivé účinky. Již dávno je známo, že dodává energii, napomáhá při hubnutí, čistí tělo, detoxikuje, má antiseptický účinek, odstraňuje únavu, zmírňuje křeče, snižuje nadýmání, povzbuzuje srdce a krevní oběh, uklidňuje, má spasmolytické účinky, zahřívá a dovede uvést do sladkého roztoužení.
A na závěr malá rada: kvalitní hřebíček plave hlavičkou nahoru a stonkem dolů, kdežto nekvalitní plave vodorovně. Kvalitní hřebíček má tmavě hnědou barvu, černé zbarvení nezvěstí nic dobrého.