VÁNOČNÍ PUNČ
K Vánocům dle tradice neodmyslitelně patří nejen cukroví, bramborový salát s kaprem nebo řízky, ale i tradiční vánoční nápoje. Jelikož je s Vánocemi spojena zima a mráz, jedná se většinou o teplé nápoje, které lidem dříve sloužily i pro zahřátí.
Dovolte mi představit vám jeden ze tří mnou ozkoušených teplých nápojů:
Vánoční punč
Ingredience:
130 ml rumu, 2ks celé skořice, 140g cukru (krupice), 1ks pomeranče, 500ml bílého vína, 4ks hřebíčku, 500ml vody, 1ks badyánu, 1ks citrónu
Postup:
Nejprve vymačkáme šťávu z pomeranče a citrónu. Dále v hrnci smícháme vodu s cukrem, přilijeme pomerančovo-citrónovu šťávu a přivedeme k varu. Přilijeme rum s vínem a přidáme koření. Celé promícháme a opět přivedeme k varu. Jakmile se nám punč začne vařit, ihned hrnec sundáme z plotny, aby nevyprchal všechen alkohol.
Punč podáváme pokud možno ihned. Horký ho nalijeme do nahřátých sklenic a ozdobíme plátkem pomeranče nebo citronu.
Pro vánoční Lví tlapou
Jane Patricia Vamos
Poděkování
autorovi, od kterého jsme si vypůjčili obrázky:
Veronika Chvátalová