Šestnácté okénko adventního kalendáře se otevírá..

Napsal (») 16. 12. 2012 v kategorii Sezónní radosti, přečteno: 2235×
16.png

Čertovy kuličky

Dnes se mě kdosi ptal, jaké je mé nejoblíbenější vánoční cukroví. Přemýšlela jsem dlouho, mám totiž opravdu mnoho favoritů, ovšem nakonec jsem došla k závěru, že nejraději ze všeho mám Čertovy kuličky. Jsou báječné. Skvostné. Dokonalé! Tak dokonalé, že jsem se rozhodla udělat jim malou reklamu. Třeba zachutnají i někomu z vás.

Na takovou přiměřenou porci kuliček potřebujete:
100g rozinek
100g mletých vlašských ořechů
100g moučkového cukru
100g strouhané čokolády (hořké nebo mléčné, záleží na tom, kterou máte radši – já preferuji mléčnou Milku)
rum

+ cca 20g mletých ořechů a cca 20g strouhané čokolády na obalení kuliček

Rozinky nakrájíme nadrobno, dáme je do čisté skleničky od marmelády, zalijeme takovým množstvím rumu, aby byly úplně všechny potopené, skleničku pořádně zavíčkujeme a obsah v ní necháme uležet minimálně přes noc, nejlépe však 24 hodin.

Když jsou rozinky v rumu řádně naloženy, vylijeme je do větší misky, přisypeme ořechy, cukr a čokoládu a vše spolu řádně promícháme. Nakonec vytváříme kuličky o přiměřené velikosti, které potom obalujeme ve směsi mletých ořechů a čokolády.

Lahodnost tohoto cukroví vám garantuji pouze za předpokladu, že budete mít při jeho vytváření na paměti tři základní pravidla:
1. Do hmoty opravdu NEPATŘÍ žádné mleté piškoty, tuk nebo cokoliv, co se tam obvykle strká a co hrozně kazí výslednou chuť. Správně máte cítit pouze chuť rozinek, čokolády, ořechů a hlavně potom rumu, který vás má pěkně protáhnout.
2. Rozinky se při krájení rozhodně vyplatí prohlížet a vyndávat z nich a) šťopky a za b) pecičky (platí zejména pro ty, kdo kupují laciné rozinky z obyčejného hrozna). Čas přípravy se tím sice prodlouží o cca 15-20 minut, ovšem rozhodně to stojí za to, nic nezkazí chuť tolik jako rozkousnuté jadérko, obzvláště máte-li na něj „štěstí“ v každé kuličce.
3. Stejně jako je třeba uchovávat nakládající se rozinky v dobře uzavřené skleničce, je velice důležité uchovávat i hotové kuličky v dobře uzavřené nádobě. Jinak vám rum vyprchá a budete z nich mít jen obyčejné čokoládové kuličky. Vhodným místem na jejich uskladnění je potom lednička, aby čokoláda držela pěkně ztuhlá a neměli jste z kuliček jen nějaké podivnotvarky.

Dobrou chuť! =)

Pro Lví tlapou

Betelgeuse Orionis

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel nula a čtyři