Vánoční kapr
Vánoční kapr je tradiční štědrovečerní pokrm, který je nejvíce znám u nás a v dalších zemích ve střední Evropě. Je velice smutné, že už pár let některé rodiny mění kapra za drůbeží maso apod. Když není kapr na večeři, není to prostě ono.
Většina rodin ho nekonzumuje kvůli jeho malým kůstkám, kterých má opravdu mnoho. Jenže kdyby nebylo kostí, které uvíznou v krku, nebyly by různé písně. Kapří kosti mají velký smysl například i na venkově, kde se pak zakopávají pod ovocné stromy, aby po celý následující rok dobře rodily. Kapr se dá v podstatě využít celý... Jeho maso je velmi dobré! To uznají všichni. Zájímavost je, že při původní vánoční úpravě – kapr načerno – se připravoval dva až tři dny předem a vařil se ve sladké omáčce s ořechy, perníkem a švestkami. Smažený kapr společně s bramborovým salátem se objevil až v roce 1924.
O kostech už padla řeč a pak jsou tu ještě jeho šupiny. Kapří šupiny jsou vzácné a jsou symbolem bohatství, proto se před večeří umisťují pod talíře, případně se drží v dlani nebo dávají do peněženky.
Pro vánoční Lví tlapou
Emily Smith
Poděkování:
stránkám, ze kterých jsme si vypůjčili obrázky:
http://vanoce-tradice.cz/wp-content/uploads/2011/08/kapr.jpg