K Vánocům dle tradice neodmyslitelně patří nejen cukroví, bramborový salát s kaprem nebo řízky, ale i tradiční vánoční nápoje. Jelikož je s Vánocemi spojena zima a mráz, jedná se většinou o teplé nápoje, které lidem dříve sloužily i pro zahřátí.
Dovolte mi představit vám jeden ze tří mnou ozkoušených teplých nápojů:
Vánoční grog
Ingredience:
1 láhev červeného vína (0,7 l), 2 - 3 lžičky madeiry, 2 - 3 lžičky cukru, 1,5 lžičky rozinek, 1 - 2 smotky skořice, 6 celých hřebíčků, slupky z jednoho pomeranče, hrst spařených a oloupaných mandlí a 0,5 dcl vodky.
Postup:
Do hrnce nalijeme víno, madeiru, přidáme cukr, rozinky, skořici, hřebíček, kůru, mandle a pomalu ohříváme, dokud nezačne stoupat pára. Pozor nenecháme přejít varem. Nakonec můžeme, ale nemusíme, přilit vodku.
Sklenice můžeme opět ozdobit plátkem pomeranče.
Pro vánoční Lví tlapou
Jane Patricia Vamos
Poděkování:
Stránkám Profimedia.cz, ze kterých jsme si vypůjčili obrázek