Drazí vyhladovělí čtenáři!
Nejprve bych se vám chtěla omluvit, že jsem pro vás dlouho nic neuvařila, ale mudlové pořád otravují a taky mi dlouho zabralo, než jsem se konečně vyhrabala ze všech pergamenů od medu a krému :D Zároveň jsem se ale jen a jen kvůli vám přihlásila na Kouzelnické kulinářství, takže vás odteď budu zásobovat těmi nejpikantnějšími recepty…
Jelikož jsou již rána chladná a na hradních chodbách není takové teplo jako u kolejních krbů, připravíme si dnes teplou snídani či svačinku. Ovšemže bude sladká a samozřejmě nesmí chybět něco nebelvírsky červeného, tááákže, připravte se, vážení, dnes budou – vafle s jahodami a čokoládou!
Přestaňte slintat, začínáme!
Dnes budeme potřebovat velký kotlík, ve kterém bude vznikat poklad, totiž těsto na vafle. Pak si připravíme menší kotlík, pořádnou vařečku a jednu menší vařečku a pak, to bude asi největší problém, vaflovač. Přiznávám se, tento recept pochází od mudlů, kteří mají takové speciální zařízení, ve kterém lze upéct vafle. Předpokládám, že nikdo z vás, drazí čtenáři, vaflovač na hradě nemáte, proto postačí třeba lívanečník, ten vám skřítkové v kuchyni jistě rádi zapůjčí.
V menším kotlíku rozpustíme půl hrnku másla a mezitím dáme ostatní suroviny do velkého kotle. Půl hrnku cukru nebo jiného sladidla… vanilkové kameny… slepičí vejce (nebo čtvrtku pštrosího či 4 křepelčí)… plný hrnek polohrubé mouky… necelý půl hrnek perlivé vody (prostě vodu naperlete kouzlem, ale pořádně!!)… stejné množství mléka od libovolného savce. Máte? Tak tam šupněte ještě to rozpuštěné máslo a přichází nejzábavnější část! Vezměte tu obrovskou vařečku a pomalu začněte míchat! To je zpestření, že ano? Vždycky mě fascinuje zabořit vařečku připomínající lopatu do směsi a MÍCHAT… ááá, ta slast… to uklidnění jako když pohladíte testrála… No, přestanu se rozplývat a pokračujeme. Nezbývá nic jiného než celou směs očarovat kynoucím kouzlem a dát se do pečení!
Takové husto-řídké těsto nalijeme buď do vaflovače nebo do lívanečníku a postupně tak upečeme vafle z celého obsahu kotlíku. Co teď s nimi? Zdobit a zase zdobit!
Čokoládu (nejlépe jahodovou) rozpustíme v menším kotlíku popřípadě s trochou másla a jahody nakrájíme na půlky, čtvrtky, osminky, … jak se vám zlíbí. Jednu vafli dáme na talíř, lehce přelijeme čokoládou, nasypeme jahody, opět přelijeme čokoládou, a kdo chce, může přidat i šlehačku a mandle!
Sladkou červenou chuť pro vaše barevné chuťové buňky!