Alkoholové vánoce podruhé
Domácí Baileys:
Potřebujeme:
2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka (Salko),
2 pudingy (1 vanilkový, 1 kakaový nebo mandlový),
1 l mléka,
0.5 - 0.75 l 40 % alkoholu (nejlépe: whiskey apod.)
Postup:
Dvě plechovky slazeného kondenzovaného mléka dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byly potopené,
mírným varem vaříme cca 2 hodiny. Necháme vychladnout, v žádném případě neotvíráme horké!!
Uděláme puding z obou sáčků. Necháme vychladnout. Potom smícháme puding a zkaramelizovaná
Salka v hrnci nebo mixeru a přiléváme alkohol za mixování. Skladujeme v čistých skleněných lahvích v chladu a suchu.
Čokoládový kokosový likér:
Potřebujeme:
6 žloutků,
250 g bílé čokolády,
1 Salko,
1 Tatra mléko,
1 plechovka kokosového mléka
1,5 dl bílého rumu nebo koňaku,
1 dl kokosového likéru,
2 vanilkové cukry,
0,5 dl mléka.
Postup:
Dobře v hrnci promícháme tatru, mléko, kokosové mléko, vanilkový cukr, roztavenou bílou čokoládu a 6 žloutků. Poté hrnec položíme do horkovodní lázně(jeden hrnec s vodou a do něj druhý) a šleháme, dokud hmota neztuhne. POZOR NEVAŘÍME. Poté vyndáme z koupele a přidáme Salko a vše necháme vychladnout. Nakonec vmícháme rum (koňak) a kokosový likér (popřípadě Malibu). Skladujeme v čistých skleněných lahvích v chladu a suchu.
Vánoční punč:
Potřebujeme:
4 citrony,
1 lusk vanilky,
2 zrnka badyánu,
4 hřebíčky,
1 svitek skořice,
1 kousek zázvoru,
50 Dag cukru,
0,25 l vody,
0,7 l rumu (vodka)
Postup:
Z citronu vymačkáme šťávu. Do šťávy přidáme koření a citrónovou kůru. Vodu s cukrem uvaříme na
sirup (2 min) a necháme vychladnout. Vychladlý sirup, rum a kořeninovou směs dáme do jedné
nádoby (nejlépe skleněné) a necháme louhovat 5 až 7 dní.
Podáváme: jeden díl extraktu a dva díly horké vody.